Летни олимпийски игри 2008  

Posted by az100yan

XXIX летни олимпийски игри ще се проведат в Пекин, Китай от 8 август до 24 август 2008 г. Това са първите олимпийски игри, които ще се проведат в Китай. Отдясно на нашия сайт има часовник,който преброява оставащите дни до игрите.
Надпреварите по футбол, плуване, ветроходство и други спортове ще бъдат в съседни на Пекин градове. Церемонията по откриването ще започне точно в 08:08:08 вечерно време на националния стадион на Пекин. В китайската култура числото 8 се асоциира с просперитета и вярата.
Китай организира игрите с идеята да покаже една различна и интересна култура на света, икономическата си мощ и издигането си като световна сила.Заедно с олимпиадата ще бъдат обсъдени въпросите за замърсяването в страната, човешките права и казуса с независимостта на Тибет.Поради тези пречини бившият президент на МОК - Хуан Антонио Самаранч твърди, че игрите в Пекин ще бъдат най-добрите в историята .
За пръв път на игрите ще участва и паралимпийски атлет с двигателно увреждане, което е един вид революция в олимпийското движение. Южноафриканката Натали ду Тоит, която има пет златни медала от паралимпийските игри в Атина през 2004 ще участва на олимпиадата в Пекин въпреки, че левият и крак е ампутиран.

Избиране на домакин
Избирането на Пекин за град домакин се осъществява на сесията на МОК на 13 юли 2001 в Москва. Кандидатурата на Пекин побеждава Торонто, Истанбул, Париж и Осака. Една година преди сесията МОК отхвърля кандидатурите на Банкок, Кайро, Хавана, Куала Лумпур и Севиля като неспособни да организират олимпиада.

Талисмани
Талисманите на олимпиадата носят общото име Фува и са избрани на хилядния ден преди започването на игрите . Всеки един от талисманите има свое име и заедно символизират петте елемента на китайската философия, но също така и петте олимпийски кръга. Петте човечета представляват риба, панда, огън, тибетска антилопа и лястовица. Имената им са Беибеи (Beibei), Дзиндзин (Jingjing), Хуанхуан (Huanhuan), Инин(Yingying), и Нини (Nini). Когато имената им се съберат в едно изречение се получава Běijīng huānyíng nǐ (Пекин те приветства).

Лого
Името на логото на олимпиадата е „Танцуващия Пекин“ (Dancing Beijing) и е показано за пръв път през август 2003 на церемония с 2 008 души в Храмът на небето. Логото комбинира традиционни елементи от китайското общество като напомня китайски печат, а отворените ръце на човечето показват готовността и желанието на Китай да сподели културата си. Президентът на МОК - Жак Рох открито заявява, че харесва логото.
Мото
На 26 юни 2005 е обявено мотото на олимпиадата - Един свят, една мечта . Мотото е избрано сред 211 000 предложения дошли от целия свят с инициативата целия свят да усети олимпийския дух и да построи едно по добро бъдеще за човечеството.

Олимпийски съоръжения
През май 2007 започват строежите на всички 31 олимпийски обекта.Китайското правителство също така инвестира в укрепването и възстановяването на 6 обекта извън Пекин и 59 тренировъчни центрове. Най-големите и впечатляващи обекти ще бъдат Националният стадион на Пекин, Националният закрит стадион на Пекин и Олимпик Грийн. Гребният канал, който е открит на 10 август 2007 е проектиран от българската златна медалистка от олимпиадата в Монреал 1976 - Светла Оцетова.На 8 юли 2005 става ясно, че състезанията по конен спорт ще се проведат в Хонконг, за да намалее риска от зарази и болести в Пекин.

Олимпийски спортове
Олимпийската програма е почти еднаква с тази на предишната олимпиада в Атина. Олимпийските спортове са 28, а общият брой на състезанията е 302 (165 за мъже, 127 за мъже и 10 смесени състезания), което означава че ще има едно повече състезание от олимпиадата в Атина.
Към програмата са добавени девет нови състезания, сред които е новата колоездачна дисциплина с BMX. Жени ще се състезават на 3000 метра стипълчейз за първи път. За пръв път ще бъде добавена и маратонската дисциплина в плуването - 10 км. Във фехтовката ще има промяна в отборните дисциплини.В средата на 2006 китайското правителство е помолено от китайските геймъри компютърните игри да станат демонстративен спорт на олимпиадата, но им е отказано. Демонстративни спортове не са се провеждали от олимпиадата в Барселона през 1992.
На 7 август 2006, точно две години преди олимпиадата организационният комитет показва изработените пиктограми за всеки спорт. Дизайнът на пиктограмите е опростен и целта му е всеки човек навсякъде по света да може да познае изобразения спорт. Пиктограмите имат прилика с логото, което пък напомня китайски печат.
Всички спортове, които ще присъстват на олимпиадата са изредени по долу. Водните спортове са разделени поотделно - скокове във вода, плуване, синхронно плуване и водна топка.
Фехтовка
Стрелба с лък
Лека атлетика
Бейзбол
Баскетбол
Бадминтон
Бокс
Кану каяк
Колоездене
Скокове във вода
Конен спорт
Футбол
Гимнастика (художествена и спортна)
Хандбал
Хокей на трева
Джудо
Модерен петобой
Академично гребане
Спортна стрелба
Софтбол
Триатлон
Плуване
Синхронно плуване
Тенис на маса
Тенис
Волейбол
Водна топка
Вдигане на щанги
Борба
Ветроходство
Таекуон-до



Пътят на огъня



Тази картинка ясно показва пътя на огъня(отбелязан в синьо).Може да кликнете върху изображението,за да видите картинката в цял размер.







Българско участие-допинг скандали:
През 2007 спечелилите квоти атлетки Венелина Венева (скок на височина) и Теодора Коларова (400 м., 800 м.), както и Ваня Стамболова са уличени в употреба на допинг и са наказани със спиране на състезателните им права за две години, поради което няма да участват на олимпиадата.
На 24 юни 2008 е обявено, че колоездачът Радослав Константинов е наказан за 2 години поради употреба на допинг. Пробата е взета от него на световното първенство през отминалата година. Поради това той няма право да участва на олимпийските игри.На 25 юни 2008 стана ясно, че състезателката по стрелба Антоанета Бонева е дала положителна допинг проба за кокаин на състезание в Италия преди един месец и така тя отпада от олимпиадата. Вероятно вместо Бонева на игрите в Пекин ще участва друг български стрелец.
Само един ден след това 11 български щангисти с квоти за олимпиадата са хванати с допинг. Това са 8 състезатели при мъжете и 3 при жените - Ивайло Филев, Демир Демирев, Мехмед Фикретов, Иван Стоицов, Георги Марков, Иван Марков, Алан Цагаев и Величко Чолаков, а при жените са Милка Манева, Донка Минчева и Гергана Кирилова. Известието е получено в БФВТ на 26 юни от лаборатория в Кьолн.
Тежкоатлетите са хванати с бианабол, а пробите са взети от изненадваща проверка на 8 и 9 юни. Бианаболът е стимулант, който не се използва от 20 години. Реакцията на щангистите и треньорите е много отрицателна. Според тях става дума за саботаж на българския отбор или случайно попадане на препарата в храната на спортистите.
Този скандал вади от спорта Алан Цагаев и Георги Марков. Това е тяхно второ наказание. Ръководството на Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС) реагира осъдително на случая. Тяхната позиция е, че няма да има никаква толерантност към провинилите си и срещу тях трябва да се вземат безкомпромисни мерки.

Въпреки допинг скандалите с нашите спортисти,много добри български спортисти ще се явят на олимпийските игри-пожелаваме късмет на всички.Не пропускайте да гледате игрите по БНТ.Приятно гледане и подкрепяйте нашите.

This entry was posted on понеделник, 4 август 2008 г. at 10:20 . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 коментара

Публикуване на коментар