Аквариумът  

Posted by az100yan

Аквариумът
Избирането на аквариума.Създаването на подводен свят зад стъклата на един аквариум е достъпно занимание за всеки,а грижите за декоративните рибки не отнемат много време.Ако сте начинаещ в аквариумното хоби,необходимо е само да се придържате към няколко прости правила:Не си струва да си купите аквариум с обем по-малък от 25 литра.Колкото по-голям е аквариумът,толкова по-лесни са грижите за него,тъй като в големия обем вода биологичното равновесие е по-стабилно.Но един аквариум от порядъка на 20-30 литра е много добър за начинаещия,а даже и за напредналия.Най-добре е да си изберете аквариум с правоъгълна форма.В него по-лесно се разполага обурудването,зрителното възприемане на подводния ландшафт е по-естествено,защото липсват изкривяванията,характерни за сферичните съдове.Всеки нов аквариум трябва да престои пълен с вода няколко дни(най-малко 24 часа),за да се отстранят остатъчните частици на лепилото,използвано за неговата изработка.след това старата вода се излива и в него се налива прясна.Ако сте решили сами да си правите аквариум,добре оплътнете стените със силикон,за да на пропуска вода аквариумът.След направата аквариумът трябва да престои поне две седмици,след това да се напълни с вода итя да седи най-малко четири дни.След това старата вода се излива и се налива нова.Така може да сте сигурни че рибките ви ще са добре,а няма да измрат от натравяне(силиконът съдъжа вредни химикали). Къде трябва да поставите аквариума: При покупката на аквариум е важно да сте наясно с мястото, с което разполагате. Трябва внимателно да сте избрали позицията му в дома ви.
1. Препоръчително е да не е близо да прозорец - слънчевата светлина спомага за растежа на водораслите (онези зелени неща по стъклата, не на аквариумните растения), а понеже ще си има собствено осветление слънцето само ще блести в стъклото и ще разваля гледката.
2. Освен това мястото трябва да е такова, че да се обслужва лесно. Не се препоръчва да се поставя на секция или във шкаф, освен ако не е пригоден специално. Имайте пред вид, че често ще се налага да бъркате в аквариума, така, че отгоре пространството трябва да е свободно. Продават се специални шкафове за аквариуми, но ако вашият не е по-голям от стотина литра такъв няма да ви е жизнено необходим.
3. За аквариума са необходими лампи, нагревател, помпа и т.н за това мястото трябва да има възможност за захранване с ел. ток. При обслужване на аквариума се мокри пода и е добре да се предвиди това (ако сте с паркет де - на мокета от малко вода не му става нищо).
4. Добре е аквариумът да е недостъпен за домашни животни и особено за малки деца. Те лесно могат да бутнат или обърнат по-малък аквариум, да го счупят и т.н. При големи аквариуми трябва да се внимава да не се катерят отгоре, да бъркат или да паднат вътре - т.е. до аквариума да не се слагат канапета, фотьойли и други мебели, които могат да помогнат при катеренето.
5. Имайте пред вид, че в аквариума трябва да се поддържа постоянна температура от порядъка на 22-27С (колко точно - зависи от рибките ви), и ако затоплянето на водата през зимата не е толкова голям проблем за всеки, снабден с нагревател, то охлаждането през лятото е нещо, за което трябва да се помисли. В този смисъл, поставянето на аквариума в стая с южен изглед и без климатик или поне щори не е много добра идея.
6. Не е добра идеята аквариумът да е на пода - така ще е много труден за обслужване, особено за пълна смяна на водата, защото няма да може да се използва принципът на скачените съдове и водата да се източва посредством маркуч или сифон.
7.Конструкцията и материалът, от който ще бъде изработена поставката за вашия аквариум, трябва да са съобразени с размера и обема му. Например един аквариум от 300 л. тежи около 50-60 кг. Добавете към това 100 кг. пясък/грунд, 30-50 кг. камъни и 270-280 кг. вода и ще получите доста внушително число (почти 500 кг.). При големи съдове не само поставката трябва да е съобразена с тежестта, а и подът. Това важи с особена сила за стари сгради с гредоред. За по-малки съдове може да се използват здрави мебели като барчета например, но трябва да сте сигурни, че отдолу има поне една подпора, а не само дъска.
8.Преди поставяне на аквариума е добре да се имат предвид още няколко изисквания. Дъното на аквариума не бива да се поставя директно върху твърда повърхност. От тежестта му то твърде лесно ще се спука дори от съвсем малък предмет (песъчинка), попаднал под него. Най-добре е да се използва стиропор или стиродур с подхидяща дебелина и размери, но става и с дебел, твърд дунапрен.Може да се използва парче балатум или лист корк.Ако аквариумът ви не е по-голям от 30-35 литра,поставянето на мека повърхност под него не е задължително,но по принцип е препоръчително поставянето й. Важно е също така подложката (и съответно твърдата стойка под нея) да са под цялата площ на дъното, т. е. да няма стърчаща встрани част от аквариума - напрежението върху дъното дори при неголеми аквариуми е доста сериозно и е в състояние буквално да го пречупи.
В следващите броеве очаквайте още много информация за аквариумните рибки и други интересни неща от тази сфера.

This entry was posted on неделя, 3 август 2008 г. at 22:39 ч. . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 коментара

Публикуване на коментар