Очите дават непълна информация за заобикалящата ни среда  

Posted by az100yan

Частта от главния мозък на човека, където се обработват сигналите, постъпващи от очите, обработва информацията по начин, който отклонява възприятието от реалните размери на предметите, съобщиха група американски учени от университетите на Вашингтон и Минесота. Ръководителят на изследователския екип Скот Мъри (Scott Murray) твърди, че очите на човека “говорят” само част от истината, която виждат – другата част мозъкът създава сам на базата на предположения и изводи за онова, което ни заобикаля.В проведените експерименти са участвали само хора с нормално зрение, на които са били показвани различни обекти и в същото време мозъчната им дейност е била следена с ядрено-магнитен резонанс (ЯМР). Едно от най-любопитните обяснения, дадени от учените, е за факта, който хората твърдят от векове насам – че когато изгрява, луната е по-голяма, отколкото при залеза си. Резултатите от ЯМР са показали, че хората възприемат залязващата луна с 20% по-малка, отколкото при изгряването й – нещо, което разбира се не е вярно, но именно такова е възприятието, създавано в човешкия мозък.

“Изследването ни се базира на изключително прост подход, но това съвсем не занижава важността на констатираните факти”, твърдят учените, “досега науката твърдеше, че реалността и нейното възприемане от човешкия мозък съвпадат напълно – факт, който очевидно не е верен. Човешката фантазия се намесва дори при прякото обработване на сигналите, подавани от очите към мозъка ни”.

This entry was posted on понеделник, 13 октомври 2008 г. at 17:50 ч. . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 коментара

Публикуване на коментар