Киселото мляко-важна храна за трениращите  

Posted by az100yan



Киселото мляко е много важна храна.Трябва да ядете минимум по едно на един.Иначе казано има и диети с кисело мляко.Аз свалих 10 килограма с такава диета за около месец.Ядях по едно на ден.Да-малко е,но се свиква.За вас според мен може максимум по 3 млека на ден с малка масленост - 2%.

Но има и друг вариант естествено.Ето вторият вариант.

Диета с кисело мляко за супер заети хора. Тази диета е супер лесна, просто зареждаш хладилника с кисело мляко и ядеш по график.

Колко да ям при диета с кисело мляко?

Отговорът на въпроса идва от хранителните стойности на киселото мляко.

За нормална (около 3.2-3.6%) масленост мляко за 100 грама:

Калории – 61

Мазнини – 3.5 грама

Протеин – 3.5 грама

Въглехидрати – 4.6 грама

За кофичка кисело мляко от 400 грама – 240 калории, 14 гр. мазини, 14 гр. протеин и 18 гр. въглехидрати.

Ако целта ти е да следиш калориите и искаш да си примерно на 1500 калории на ден, тогава можеш да изядеш 6 кофички кисело мляко за деня (и нищо друго).

Ако целта ти е да следиш не само калориите, но и тяхното разпределение по протеин, въглехидрати и мазнини, тогава отношението, при което се отслабва е: протеин : въглехидрати : мазнини=2:2:1 (доста трудно се спазва, но е изключително ефективно).

Или с други думи при 1500 калории диета:

300 калории от мазнини, 1 грам мазнина има 9(8) калории, т.е. за деня е позволено 75 грама мазнини.

600 калори от протеин, 1 грам протеин има 4 калории, т.е. за деня 150 грама протеин.

За въглехидратите е същото положение като протеина – 150 грама за деня.

Сега да приложим тези сметки върху хранителната стойност на киселото мляко:

Трябват ни 150 грама протеин, в нормалното мляко в 100 гр. има 3.5 грама, т.е 150/3.5=42, т.е. трябват ни 42 порции по 100 грама или 4200 грама кисело мляко, за да си набавим необходимия протеин.

Обаче в 4200 грама кисело мляко с нормална масленост има около – 193 грама въглехидрати (4200*4,6% виж началото на статията) и 151 грама мазнини (4200*3,6%).

Т.е. ако ядем 6 кофички пълномаслено мляко ще сме яли диетично от гледна точка на броя на калориите, но не и от гледна точка на добро разпределение на калориите в основните хранителни вещества.

С други думи ако сме яли само масло за деня и то е на стойност 1500 калории (смята се, че при толкова калории се постига отслабване) едва ли е правилно и здравословно, защото трябва да се следят не само броя калории, но и тяхното съотношение протеин:въглехидрати:мазнини.

Изводът, че само кисело мляко не е подходящо за балансирана диета, можеше да се направи и още в началото на статията, където видяхме, че протеин:въглехидрати:мазнини е 3,5:4,6:3.5 , но все пак исках да покажа как да си смяташ хранителните вещества и затова са тези дълги сметки.

Като цяло, ако караш 1 седмица на 4-6 кисели млека на ден, ще отслабнеш. Защото броя калории е ок, въпросът е в това каква маса ще свалиш – мускули или мазнини. При диета с кисело мляко ще сваляш едновременно и мускули и мазнини.

Тъй като диетата с кисело мляко е много лесна и знам, че за спешни случаи върши работа (да влезеш в роклята за купона, да видиш, че все пак можеш да отслабнеш или да си повишиш бързо самочувствието), ето как да я прилагаш.

Как да прилагам диета с кисело мляко

Закуска – 1 пълномаслено мляко

Към 10 часа – 50 грама сурови тиквени семки (белени), много са полезни за простата на мъжете, но в 50 грама няма кой знае колко много полезни вещества.

Обяд – 1 обезмаслено кисело мляко

След обедна закуска – 100 грама кълнове – соеви или леща

Късна след обедна закуска – 1 обезмаслено кисело мляко

Вечеря – 1 пълномаслено кисело мляко

Преди лягане (само, ако си откачил от глад) – огромна шопска салата с не повече от 50 грама сирене.

Забележка: тиквените семки и кълновете ги добавих, за да получаваш и различни от киселото мляко хранителни вещества (аминокиселини - например). Ако ти е трудно или не искаш да ги ядеш, яж просто 4-5 кисели млека за деня, но задължително между киселите млека яж салата (ограничавай сиренето) – шопска, или само домати, или зеле с моркови.

Салатата има за цел да те предпази от запека, който е вероятно да хванеш, ако ядеш само кисело мляко.

Пожелавам ти успех с диета с кисело мляко :-).

This entry was posted on петък, 12 септември 2008 г. at 14:43 . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

1 коментара

Здравейте,

видях че сте копирали моя статия, моля или да я премахнете или да използвате до 50 думи цитат с линк към оригиналната диета.

Ето тук сте копирали моята статия: http://ubrain.blogspot.com/2008/09/blog-post_8683.html

Оригиналната статия е на този адрес, моля да сложите линк към нея, ако решите да ме цетирате: http://fitnesinstruktor.com/%D0%B4%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D1%81-%D0%BA%D0%B8%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%BE-%D0%BC%D0%BB%D1%8F%D0%BA%D0%BE/

Ако до 1 седмица не предприемете мерки, ще предприема следните действия:

- Ще пиша до хостинг компанията ви да предприеме мерки към вас
- Ще контактна институциите, които се грижат за интелектуалната собственост и в частност авторските права.

Разчитам на Вашето съдействие.

Поздрави,
Румяна Илиева

15 септември 2008 г. в 11:43

Публикуване на коментар