Вредното действие на алкохола  

Posted by az100yan

В последните години се е появило значително увеличение на употребата на алкохол от юноши(деца до 18 години) и бременни жени.Прочетете статията и ще се убедите,че това,което правите не е най-доброто решение за вас и бъдещето ви,а най-вече за здравето ви.Да,може сега да изглеждате добре и да се правите на "интересни",но след 10-15 години резултатите няма да са толкова завидни.
Прекомерната консумация на алкохол не води до благоприятно въздействие върху организма, напротив алкохолът се свързва с възникването на редица заболявания със социално значение: затлъстяване, хипертония, коронарна болест на сърцето, диабет.
Алкохолните напитки съдържат етилов алкохол - вещество, което потиска нервната система, забавя реакциите и спада към групата на веществата с успокояващо и хипнотично (сънотворно) действие. Алкохолът притежава значителна енергийна стойност (7 ккал/грам) без да доставя на организма необходимите хранителни вещества като белтъци, витамини и минерални елементи.
Съществуват предположения, че прекомерната употреба на алкохол има връзка с възникването и на някои ракови заболявания. Лицата, консумиращи системно и прекомерно алкохол често страдат от недохранване, поради лоша усвояемост на редица вещества от организма. Алкохолът може да предизвика чернодробна цироза, възпаление на панкреаса, да увреди мозъка и сърцето. Съществува категорична връзка между приема на алкохол, високото кръвно налягане и хипертоничния инсулт. Според някои изследвания умереното пиене снижава риска от коронарни инциденти - стенокардия и инфаркт. Неприятното при системна употреба на алкохол е, че тя води до пристрастяване. Поради гореизложените причини, с оглед на съхранение на добро здраве от медицинска гледна точка, консумацията на алкохол не се препоръчва. Ако човек все пак реши да не се лишава от алкохол, препоръчително е да го прави разумно и умерено. Какво означава умерена употреба на алкохол? Това е количеството, изчислено на дневна или седмична база, което е безопасно за здравето на възрастен индивид, разграничено по пол. Количествената му стойност е за мъже - не повече от 2 стандартни питиета дневно, а за жени 1 стандартно питие, което според общоприетите критерии съдържа 8-10 г абсолютен алкохол. Превърнато в най-често употребяваните алкохолни напитки, това има следния количествен израз:
350 мл ниско алкохолна бира (алкохолно съдържание 2-3%) или
250 мл бира с алкохолно съдържание 4-5%;
вино (алкохолно съдържание 10%) - 150 мл или
концентриран алкохол (коняк, уиски с алкохолно съдържание 40%) - 45 мл.
Естествено трябва да изберете само един от предлаганите видове алкохол в горецитираните количества.
Когато все пак решите, че препоръчаните умерени количества не са чак толкова строги като ограничение, не трябва да забравяте следното:
Трябва да имате поне два абсолютно свободни от алкохол дни седмично.
Не е препоръчително да се консумира алкохол на гладно.
Горещо препоръчваме следните лица при никакви обстоятелства да не консумират алкохол:
деца и юноши под 18 години;
бременни жени и жени в детеродна възраст, които желаят да забременеят;
кърмачки;
лица, които шофират или се занимават с дейности, изискващи повишено внимание;
лица, които имат склонност към злоупотреба с алкохол, наследствено обременени с алкохолизъм, възстановяващи се след лечение алкохолици.

This entry was posted on понеделник, 22 септември 2008 г. at 14:22 . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 коментара

Публикуване на коментар