Днес на 27 Септември 2008 година гугъл навършва 10 години.  

Posted by az100yan



Днес на 27 Септември 2008 година гугъл навършва 10 години.
Честит рожден ден чичо Гугъл.

Google или Гугъл е американска корпорация, притежавана от Google Inc., чиято обявена мисия е „да организира световната информация и да я направи универсално достъпна и полезна“. Най-голямата търсачка в World Wide Web, Google, чрез различните си услуги, получава над 200 милиона заявки всеки ден. На 30 декември 2005, след проучване сред потребителите на CNN, създаването на Google е обявено за най-значимото откритие на интернет. „Която и да е информация е на един Гугъл разстояние“ - този афоризъм описва най-точно значението му.

Гугъл е базирана в град Маунтин Вю, окръг Санта Клара, щата Калифорния. Създадена е от Сергей Брин (американец от руски еврейски произход) и американеца Лари Пейдж. Сегашен главен изпълнителен директор на компанията е Ерик Шмид.

Ето и няколко интересни факта свързани с Гугъл.
Знаете ли защо например началната страница на популярната търсачkа е с талкова прост интерфейс? Отговорът е съвсем естествено, просто създателите й първоначално не са разбирали от HTML...

При първите тестове на търсачката с реални потребители, голяма част от тях са продължавали да чакат "страницата да се дозареди", тъй като са смятали олекотения интерфейс само за началото на страницата на търсачката. За да се реши този проблем е бил добавен надписа "©200х Google".

Бутонът "I feel lucky", макар да е много рядко използван от потребителите, е бил оставен на главната страница тъй като посетителите са сметнали, че неговата липса намалява функционалността на търсачката.

От Google често правят различни дребни промени по разнообразните услуги и потребителския интерфейс, като първоначално промените биват пускани до определени групи хора (без те дори и да подозират). Една от често "тестваните" групи потребители са били тези използващи услигата Excite@Home.

Името Google всъщност е получено в следствие на допусната грешка, създателите му са искали да кръстят търсачката на математическия термин "Googol". Един Гогол е равен на 10 на 100 степен, което образува числото 1 със 100 нули след него.

Пощенската услуга Gmail е била използвана от служителите на Google около 2 години преди да бъде публично обявена като свободно достъпна услуга.

Служителите на компанията са стимулирани да използват около 20% от работното си време за разработка на собствени проекти и идеи, по този начин са възникнали например Google News и Orkut.

Въпреки всички други неща из интерент,Гугъл си остава номер едно в търсачките и други добри услуги.

Замислете се ако го нямаша гугъл,въобще можеше и да не обичате да се ровите в нета,защото няма как да намерите нещо.

Отново,ЧРД Гугъл!!!!

This entry was posted on събота, 27 септември 2008 г. at 10:07 . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 коментара

Публикуване на коментар